Tidlig og sen pejlskive fra Østerbygden i Grønland

Max Vinner fastslår bl.a. følgende i sin rapport: "PEJLSKIVEN FRA UNATOQ - en kortfattet redegørelse for fire teorier om dens anvendelse som navigationsinstrument", fra 6 juni 2003:

"Påstanden om, at der må findes to originale skiver; altså en mere end Vebæks fund 174 fra Unatoq fjorden, strider mod Søren Thirslunds forklaring om afstøbningen af den pejlskive, Torpegaard har købt af ham. Den er, siger Thirslund, en gipsafstøbning af en gipsafstøbning af det originale fund, som Carl V. Sølver i sin tid havde fået lov at tage af originalen. Torpegaard kan da heller ikke forklare, hvorfra den af ham påståede anden originale pejlskive stammer, men alligevel finder han at eksistensen af den støtter hans tolkning af pejlskiven."

Forklaringen er ligetil, og billederne på denne side vil kunne opklare "mysteriet", hvis viljen er tilstede. Herefter kan vi komme videre med den egentlige opgave, at fastslå hvordan pejlskiverne er konstrueret og anvendt.

Det øverste billede til venstre viser Uunartoq-pejlskiven skåret i træ og opbevaret på Nationalmuseet. Claus Malmros udtog vedanatomiske prøver fra denne pejlskive (jfr. rapport af 27. september 1990). Pejlskiven dateres til omkring år 1000 e.Kr.

Det øverste billede til højre viser en pejlskive forskellig fra Uunartoq-pejlskiven, skåret i sandsten og den kan ikke være en gipsafstøbning af det originale fund. Claus Malmros rapport omfatter ikke denne pejlskive.

Det nederste billede til højre viser Søren Thirslunds gipsafstøbning af sandstenspejlskiven, der efter Søren Thirslunds udsagn stammer fra en kopi, som Carl V. Sølver har taget af det originale fund. Dette udsagn kan ikke være sandt.

Se de nukendte fund af pejlskiver her eller læs artiklen om Uunartoq-pejlskivens anvendelse her .

 

Retur til hovedsiden