Dansk Engelsk

Vinland via cyberspace.

Denne webside handler om vikingerne, især nordboerne bosat på Grønland fra omkring år 1000 e.kr., og deres opdagelse og navngivning af Vinland.

Nordboerne brugte deres viden om astronomi til navigationsformål, især hvordan man sejlede over åbent hav mellem to lokationer ved solens og stjernernes hjælp, og det skal her vises ved hjælp af computeranalyser, hvordan denne viden blandt andet er lagret i emnerne: Skyggepinden, solstenen og pejlskiven, der blev fundet af Vebæk i Østbygden i Grønland i 1948. Pejlingen, der især interesserede nordboerne, lå ifølge sagaerne mellem lokationerne Grønland (øst-, og vestbygderne) og Vinland, men flere andre rejsemål er kendt.

Udfra Vebæks fund fra Østbygden i Grønland i 1948 - og ved hjælp af computeranalyser - kan vi udforske disse enestående emner. Analyserne suppleres desuden med egne eksperimenter.

Efterhånden som analyserne gennemføres oprettes et Index for specielle spørgsmål på denne webside: Se efter nye opdateringer her.

Gnomon Sunstone Suncompass

Klik på billedet for at se flere analyser i forbindelse med skyggepinden.

 

Klik på billedet for at se flere eksempler på solstene.

 

Klik på billedet for udforskning af pejlskiven (solkompas).

Teori: Se her hvordan pejlskiven kaster sin skygge, når man bruger den direkte i solen.

Skyggepind (gnomon) til måling af breddesteder.

Solsten (solarsteinn) fundet i Grønland. Lignende fund er gjort i L'Anse aux Meadows bygden i Newfoundland.

Se hvordan pejlskiven fungerer og undersøg mine eksperimenter ved at klikke på billedet ovenfor.

Se hvordan vikingernes geometriske metode er ens for både pejlskiven og Trelleborg fra 980 e.k. her. Se vikingernes geometriske grundmodel her.

Fra Sagaerne ved vi at Nordboerne kunne måle breddesteder indenfor 0,5 grader (grader er dog et moderne udtryk),og nu ved vi hvordan. Vi ved også at Nordboerne kendte årstiderne og kunne måle deklinationen, så de var i stand til at udvikle en kalender og opdele dagen i hovedområder: Eykts. Solsten blev hovedsageligt brugt i forbindelse med organiseringen af samfundet og planlægning af sejlperioderne.

Nordboerne brugte pejlskiven til at måle solopgang og solnedgang i horisonten, ved middag og ved dagmærkerne (bl.a. "eykt"). Sagaerne fortæller at Leif (den Lykkelige) målte Eyktarstadr (solnedgang) i Vinland ved "skamdagr" (vintersolhverv). Det skulle gøre det muligt at finde en omtrentlig breddegrad for hvor han befandt sig: Se en computersimulering her.

Kommentarer til siderne kan mailes her: Erik Torpegaard eti@ddf.dk